Dietologie

Dietologie je lékařský obor, specializující se na prevenci, diagnostiku a léčbu onemocnění, vycházejících z chybných stravovacích návyků, onemocnění způsobených nedostatečným nebo nadměrným příjmem některých látek a geneticky podmíněnými chorobami, které se projevují na nutričním stavu pacienta.

Onemocnění

Nejčastější onemocnění, které je na dietologii léčeno je obezita (naše země stojí na prvním místě mezi Evropskými státy v počtu obézních pacientů). Obezita může být způsobena jednak špatnými stravovacími a pohybovými návyky, ale často je též důsledkem hormonálních a genetických poruch.

V této souvislosti je dnes nejvíce zmiňován tzv. metabolický syndrom (syndrom X, Ravenův syndrom).

Dietologická léčba

Dále se dietologie stará o správné složení výživy u lidí nemocných, trpících jinými základními onemocněními (diabetes mellitus, onemocnění jater, ledvin, srdce), tak, aby tito lidé přijímali všechny potřebné živiny a přitom zvýšenou měrou nezatěžovali svůj organismus.

Dietologie se stará také o výživu lidí zdravých, kteří mají určité speciální nároky na složení diety díky svému stavu nebo povolání. Jedná se především o děti, těhotné ženy, sportovce a osoby pracující v teplých provozech (skláři, horníci…).

Dietologie spolupracuje téměř se všemi lékařskými obory, jelikož jednotlivá lidská onemocnění mají svá specifika v nárocích na přijímané živiny (onemocnění jater, ledvin, nervového systému, slinivky břišní, kostí atd.).

Nedílnou součástí diet, především u obézních pacientů je také pohybový režim. Dietologie proto úzce spolupracuje s fyzioterapií, rehabilitačním a tělovýchovným lékařstvím.